Ministarstvo finansija: Državni dug 1,4% veći nego u novembru

Bez autora
Feb 07 2012

Državni dug na kraju decembra iznosio je 1,48 milijardi eura, ili 45,3 BDP što je 1,4 odsto više u odnosu na novembar. Unutrašnji dug je 419,8 miliona eura ili 12,8 odsto BDP-a, a spoljni 1,06 milijardi eura ili 32,5 odsto BDP-a. I pored rasta ekonomske aktivnosti u većini sektora, značajan pad fiskalnih prihoda u decembru 2011. upućuje na dodatno povećan problem nelikvidnosti privrede i potrebu za rastom stranih direktnih investicija i kredita u ovoj godini. Deficit budžeta na kraju decembra iznosio je 143 miliona eura, ili 4,37 odsto procijenjenog BDP-a i uzrokovan je prije svega manjim prihodima od planiranih. U odnosu na stanje na kraju 2010. godine, nivo državnog duga na kraju prošle bio je veći 16,75 odsto. Fiskalni podaci za decembar pokazuju pad prihoda u odnosu na planirane od skoro 15 odsto, što je uz visok nivo izvršenih rashoda dovelo do budžetskog deficita samo u decembru od 61,33 miliona eura ili skoro dva odsto BDP-a.

Ministarstvo finansija: Državni dug 1,4% veći nego u novembruDržavni dug na kraju decembra iznosio je 1,48 milijardi eura, ili 45,3 BDP što je 1,4 odsto više u odnosu na novembar.

Unutrašnji dug je 419,8 miliona eura ili 12,8 odsto BDP-a, a spoljni 1,06 milijardi eura ili 32,5 odsto BDP-a – sapšteno je u mjesečnom izvještaki Ministarstva finansija.

Iz ovog Vladinog resora su ocijeni da i pored rasta ekonomske aktivnosti u većini sektora, značajan pad fiskalnih prihoda u decembru 2011. upućuje na dodatno povećan problem nelikvidnosti privrede i potrebu za rastom stranih direktnih investicija i kredita u ovoj godini.

U publikaciji Ministarstva pod nazivom Mjesečni makroekonomski indikatori navodi se i da je deficit budžeta na kraju decembra iznosio 143 miliona eura, ili 4,37 odsto procijenjenog BDP-a i da je uzrokovan prije svega manjim prihodima od planiranih.

- U odnosu na stanje na kraju 2010. godine, nivo državnog duga na kraju prošle bio je veći 16,75 odsto- navodi se u publikaciji.

Fiskalni podaci za decembar pokazuju pad prihoda u odnosu na planirane od skoro 15 odsto, što je uz visok nivo izvršenih rashoda dovelo do budžetskog deficita samo u decembru od 61,33 miliona eura ili skoro dva odsto BDP-a.

- Da bi se isfinansirao ovako visok nivo potrošnje i otplate duga, nivo državnog duga u decembru je porastao za oko 26 miliona eura. Fiskalni podaci za decembar znatno su pogoršali rezultat na nivou čitave godine- objasnili su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su saopštli da je u prošloj godini smanjena budžetska potrošnja, na 38,5 odsto BDP-a, što je za oko 1,85 procentnih poena BDP-a manje u odnosu na 2010.

Izvorni budžetski prihodi u prošloj godini iznosili su 1,1 milijardu eura ili 34,18 odsto procijenjenog BDP-a za tu godinu.

- Povećanje prihoda u odnosu na 2010. godinu po osnovu akciza na proizvode je očekivano, a treba posebno istaći poboljšanu naplatu PDV i na dobit, 7,15 odsto i 77,27 odsto, što govori o smanjenju sive ekonomije, ali i o vitalnosti koju pokazuje crnogorska ekonomija- naveli su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su dodali da su izdaci državnog budžeta nešto viši u odnosu na 2010. i iznose 1,26 milijardi EUR, što je povećanje od oko tri odsto, dok su u odnosu na planirane neznatno veći.

- Posmatrano pojedinačno, najveće povećanje u rashodima odnosi se na socijalna davanja – sa povećanjem od preko 30 miliona eura- navodi se u publikaciji.

Otplata dugova u prošloj godini godini iznosila je 174,35 miliona eura.

Godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena u decembru je iznosila 2,8 odsto i bila je manja nego u novembru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik